Édes #szépreggelik II.- zabkása kimaxolva
Ha van olyan dolog amit csak ezért eszek, mert egészséges, akkor ez az :D Mielőtt elkezdtem néha reggelizni a zabkását, rengeteg cikket elolvastam róla, hogy miért is jó a szervezetnek. Dióhéjban mindenhol azt írták, hogy tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal (Ca, Mg), magas a rosttartalma és már 10 dkg fedezi a napi esszenciális zsírsav szükségletünk egyharmadát.
Szóval nem rossz kis dolog, de én még így sem tudtam megszeretni, viszont [közhely következik] egyre rosszabb és egészségtelenebb környezetben élünk, fontos, hogy néha felváltsuk a reggeli melegszendvicset valami, a szervezetre számára fontosabb tápanyaggal. Már az élelmiszerek minősége is egyre jobban romlik, ezért is egyre több embernél fordul elő már ételérzékenység vagy intolerancia (pl. glutén, laktóz). És itt megragadnám az alkalmat, azokhoz szólni, akik csak divatból kezdenek el glutén és laktózmentesen étkezni, hogy NE tegyétek, ha semmilyen tünetet nem produkáltok. Tudom, hogy mennyire divatos ma már a #glutenfree, #lactosfree #MINDENFRÍ de miért fosztjátok meg magatokat azon legszuperebb dolgoktól mint a vaj, bacon, parmezán vagy akár (az egészséges vonalon maradva) teljes kiőrlésű dolgokból készült tészták, kekszek. Amíg egészséges az ember és megteheti [természetesen csak mértékkel] miért ne lehetne egy kis ˇlaktózos vajatˇ vagy éppen ˇgluténos tésztátˇ enni. Szerintem,nem szabad ilyenektől megvonni magunkat, az instagram követőink számának növelése érdekében, meg amúgy sem :) [Természetesen ez az én személyes véleményem, nem kötelező egyetérteni :) ]
DE! pár hónapja, felpuffadok reggel a tejtől, amit a tejeskávémba használok (szigorúan 2,8-as :) ) és észrevettem, hogy ha reggel kásába is normál tejet használok, akkor egész nap nagyon rosszul vagyok. Annyit változtattam csak, hogy a kávéba laktózmentes tejet teszek és a zabkását kókusztejjel készítem. Nem szeretem a növényi tejeket, de a kókusztejet amúgy is sokszor használom ízesítő anyagként így nem láttam akadályát. Persze meg sem közelíti a sima tejjel készültet, de valamit valamiért. Amúgy lazán eszem a sajtokat, vajat de a reggelinél próbálok laktózmentes alternatívát választani. Ha tehetném persze, mindig sima házi tejet használnék :)
Tehát zabkása :D
A zabpelyhet két fajta méretben lehet kapni: teljes magból készültet vagy finomra őröltet. Én mindkettővel kipróbáltam, majdnem ugyanolyan állagot kapunk. A mennyiségek csak nagyjából meghatározottak, ha sűrűbben szeretitek akkor több pehely és kevesebb tej, ha hígabban akkor pedig fordítva :)
Hozzávalók: 3 ek. zabpehely (ha teljes mag) vagy 4 ek. ha finomra őrölt, kb. 1,5- 2 dl kókusztej, 2 tk. eritrit (de elhagyható az édesítés), feltétnek pedig bármi ami megtalálható a konyhádban (gyümölcsök, magok, aszalványok, lekvár stb.).
Elkészítés: a zabot belerakod egy kis tálba és forró vízzel felöntöd annyira, hogy félig ellepje (kb. ehhez a mennyiséghez fél dlre van szükség). Ezt az egyik nagyon kedves barátnőm mondta, hogy sokkal jobb lesz tőle az állaga, ÉS TÉNYLEG! Nekem ettől lesz szuperkrémes a végén. Tehát miután magába szívta a pici vizet felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk az édesítőt, egy lábasba rakjuk és felfőzzük. Mikróban is megtehetjük, hogy pár percig melegítjük, csak figyeljünk, hogy ki ne fusson (magamból kiindulva :D ). Kb. 5-7 percig kell főzni, mikróban ez max. 5. Akkor jó az állaga ha már megszívta magát a pehely és kicsit krémesre sűrűsödött. Tegyünk a végén hozzá ízlés szerint bármit amit el tudunk hozzá képzelni, néhány ötlet a fenti képeken :)
Miután elkészültünk, bátran állíthatjuk hogy ez egy #vegán, #laktózmentes, #cukormentes, #szuperegészséges és ha a találunk olyan zabot ami teljesen GM, akkor #gluténmentes #FANCY reggeli :)