Gyömbéres vöröslencselves, csirkével / Gingerly redlentil soup with chichken

Néha még most is rácsodálkozom, hogy lehet ennyi íz egy ételben :) Alapjáraton a curryk ilyenek, de extrákkal még jobban fel lehet dobni. A mikor azt írtam, hogy a kedvenc levesem, tényleg így gondoltam. Eleve az egyik kedvenc alapanyagom a főszereplő, a gyömbér. Kevés dolog van amit ennyi sok szuper dologra fel lehet használni, úgy hogy rengeteg hasznos élettani hatása van. Nem csak torokfájásra jó, hanem a gyomrot is helyre rakja. 

Ez a recept kb. 3-4 főre íródott és nyugodtan elhagyhatjuk a csirkét, ha valaki esetleg a #vegán és #mindenmentes dolgok nagy imádója, mint mostanában az emberiség fele :D persze, most is elmondom, hogy akinek ez abszolút egészségügyi dolog, sose vegye magára, mert nekem is vannak a közvetlen környezetemben ilyenek. De az, hogy ebből mekkora nagy trend lett, nem tudom szó nélkül hagyni :D Tudom, hogy megváltozott környezetben élünk, és hogy egyre többen allergiásak, de csak egy picit gondolkodjunk már el azon, hogy annyi jó dolog van amit szerintem kár lenne kihagyni. Szerintem egy kis csirkétől, vajtól, parmezánsajttól senki nem fog belehalni, meg azokban, amikben egy kis glutén van. Képesek az emberek leélni, úgy egy egész életet, hogy állandóan diétáznak és csak az ilyen előre csomagolt "porokat, lisztkeverékeket" esznek? Mondván, hogy ezek "TERMÉSZETES" (?!?) alapanyagok, mert a gyártójának sikerült rávennie az embereket, hogy amit több ezer km-ről hoznak alapanyagok, azok bizony nagyon természetközeliek. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én sajnos sosem fogok bedőlni ennek. Na de jöjjön a recept :D

Hozzávalók: 15 dkg száraz vöröslencse, 2 tk. frissen reszelt gyömbér, 10 dkg csirkemell, 1 nagy gerezd fokagyma apróra vágva, fél fej vöröshagyma apróra vágva, 2 ek. olivaolaj, 150 ml (egy kis konzerv) sűrű kókusztejszín, 3 tk. madras curry, 1 tk. kurkuma, 1 lime leve, friss koriander levél aprítva (ízlés szerint), só, bors, 4 dl víz.

Elkészítés: Olivaolajon el kezdjük üvegesre párolni a hagymát, fokhagymát és 1 tk. gyömbért. 4-5 perc mulva hozzáadjuk a curry és a kurkumát, pár másodperc után felöntjük kb. 1 dl vízzel. Sózzunk, majd hozzáadjuk a csirkét apró kockákra vágva és a vöröslencsét. Megvárjuk amíg picit összerottyan és felöntjük kb. 3 dl vízzel. Ha sűrű levest szeretnénk, akkor kevesebbel. Miután megfőtt a lencse, Kb. 10-15 perc, hozzáadjuk a kókusztejszínt, a maradék gyömbért és a lime levét. Újraforrás után a végén, belerakjuk az aprított koriandert és magában vagy valamilyen lepénykenyérrel tálaljuk :)

Jó évágyat!