Fűszeres répatorta, szeletekben, mascarponés tejföllel

Rengeteg répatorta recept létezik, de most a saját verziómat mutatom meg. Az egyik kedvenc fűszerem a kardamom, ez dominál a tésztájában. Egy kis maradék kesudiót és mogyorót felhasználtam hozzá. A kókuszvirág  cukor egy nagyon karakteres ízű édesítőszer. Hasonlít a barna cukorra, de magas a probiotikum tartalma, bár közel ugyanannyi szénhidrát van benne, mint egy normál cukorban. Erősebb az édesítő ereje, ezért odaírtam a receptben, hogy alternatív megoldásként mit használjunk még. A krémet elkészíthetjük krémsajtból is, de nálam a praktikusság miatt lett tejföl+mascarpone keverék. Tehát ez egy igazán maradék mentő desszert, mindenképpen érdemes egyszer kipróbálni :)

Hozzávalók: 

Tészta:

-2 bögre teljes kiőrlésű tönköly liszt

-3 ek. kókuszvirág cukor (vagy 4-5 ek. sima barnacukor)

-2 tojás, 1 cs. sütőpor

-1 bögre mandulás kókusztej (sima tej is jó)

-2 nagyobb sárgarépa

-só

-2 tk. fahéj

-1 tk. őrölt kardamom

-fél tk. szerecsendió

-2 tk. vanilia aroma

-30 g vaj felolvasztva (ugyanennyi kókuszzsírral is helyettesíthetjük)

-fél bögre aprított mogyoró+ kesudió.

Krém:

-2 ek. mascarpone+ 3-4 ek. tejföl

-2 ek. kókuszvirág cukor

-1 tk. vanilia aroma.

Elkészítés: Lereszeljük a sárgarépát egy nagy keverőtálban. A vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a kókuszvirágcukrot, jól elkeverjük, majd a tojásokat is. Ezt a keveréket adjuk a répához, utána az összes többi hozzávalót: fűszerek, liszt, sütőpor. Sütőpapíros tepsiben szétterítjük. Előmelegített 180 fokos sütőben, 15-20 percig sütjük, attól függően, hogy milyen nagy tepsibe raktuk és, hogy milyen vastag a tészta. A lényeg, hogy teljesen megsüljön, viszont ne legyen nagyon kemény a teteje. Közben a krém hozzávalóit is kikeverjük. Miután kihűlt a tészta a krémet is rákenjük. Hűtőben, ha szeretnénk hagyjuk picit állni.

Jó étvágyat !