Mártogatósok

Rengetegszer csináltam már ezeket a krémeket, úgy gondoltam ideje le is írnom. 

Az alapelv mindegyiknél ugyan az: tegyük a hozzávalókat robotgépbe és tetszés szerinti állagúra pürésítsük. De! Ha esetleg nincs robotgépünk próbáljuk a legapróbbra vágni, majd egy villával pürésíteni :)

Megjegyzés: a babkrémnél én adzuki szárazbabot használtam legelőször, azzal is tökéletes, de mivel kb. egy óra alatt fő meg, és nem túl gyakori a háztartásokban, így tökéletes bármilyen vörösbab féle :) Mindegyik adag, kb. egy normál műzlis tál méretnek felel meg.

Sült balzsamecetes céklakrém: 4 nagy lila cékla, 3 majd turmixolás előtt még 7 ek. olivaolaj, 1 tk. méz, só, bors, 3 majd 2 tk. (ha lehet modenai) balzsamecet, 1 gerezd fokhagyma, fél citrom leve. A céklát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk és picit vízben áztatva megvárjuk, amíg veszít valamennyit a színéből. Ezután sütőpapíros tepsire rakjuk, bekenjük 3 ek. olivaolajjal, só+ bors plusz 3 tk. balzsamecettel. Lefedjük és előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, visszavesszük a hőfokot 180-ra és még 20 percig benthagyjuk. Miután kihűlt a maradék hozzávalókkal összeturmixoljuk. Nem kell megijedni, nem lesz selymes püré állaga, hiszen ha jól csináltátok, egy picit megkaramelizálódott és megsült, amitől darabos lesz :)

Adzuki(most vese) babkrém: 400g konzerv vesebab (vagy adzuki), 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 ek. olivaolaj, 1 púpozott tk. őrölt római kömény.

Avocado krém (guacamole): 6 kisebb méretű érett avokádó (héj nélkül, mag kiszedve), 2 kisebb lime leve, só, 1 gerezd fokhagyma, 1cm nagyságú gyömbér lereszelve, 30g friss korianderlevél, 3 ek. olivaolaj.