Extracsokis mindenmentes csokitorta

Aki ismer az tudja, hogy ahhoz képest, hogy amennyit főzök, receptet írok, kóstolok, rengeteg mindent nem szeretek. A zöldségekkel mindig is hadi lábon álltam, szoktam enni, de sajnos nem olyan sok félét. Úgyhogy, mostanában próbálok a saját receptjeimbe minél több zöldséget belerakni, ha kell még egy csokitortába is :D Tényleg nagyon jól sikerült ez a recept, a mennyiségek valósak és az íze is kimondottan zseniális (csak, mert ebben a postban még ma nem használtam ezt a szót :D).  A krém picit több lett, mint amennyi a tortához kellett de azt nyugodtan felhasználhatjátok másnap egy jó kis pohárkrémnek, mondjuk egy kis ropogós keksszel és azzal a bazsalikomos málnaszósszal ami most nincs a képen, de mi azzal ettük és megmutatom annak is a receptjét. :)

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:

A tésztához:

>500 g főtt cékla

>7 ek zöldbanánliszt

>200 g cukrozatlan kakaópor

>5 ek xillit/eritrit

> 50 g kókuszzsír

>200 ml növényi tej (most: kókuszos mandulatej)

>1 tk sütőpor

>2 tk vaníliaaroma/sűrítmény

A krémhez:

>1000 g édesburgonya

>fél lime leve

>100 g cukrozatlan kakaópor

A málnaszószhoz:

>350 g fagyasztott málna

>fél lime leve

>4 ek xillit/eritrit

>kis csokor friss bazsalikom

 

Elkészítés:

A céklát megpucoljuk, felkockázzuk, puhára főzzük majd leturmixoljuk és beleöntjük egy nagy keverőtálba. Egy kis lábasban felolvasztjuk a kókuszzsírt, beleöntjük a tejet és a vaníliát majd az egészet elkeverjük és ezt is a céklához adjuk. A tészta többi hozzávalóját is beleöntjük és jól elkeverjük. Fogunk két sütőformát és elfelezzük a tésztát bele. Előmelegített 180 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez az édesburit jól megmossuk, becsomagoljuk darabonként alufóliába és előmelegített 180-200 fokos sütőben megsütjük (az idő mérettől függ, 15-30 perc között). Kivesszük, a belsejét kikaparjuk és egy aprítógépben a kakaóporral és lime levével teljesen homogénre pürésítjük, kihűtjük.

Az egyik tésztát megkenjük a krém harmadával, rárakjuk a másik lapot, erre jön a krém többi része. Ha szeretnék egy habzsák segítségével díszítsük fel a tetejét is.

A málnaszószhoz a fagyasztott málnát összekeverjük az édesítővel, lime levével és főzzük kb. 15 percig alacsony lángon. A vége felé beledobjuk a bazsalikomlevelet majd leturmixoljuk. Egy szűrőn átszűrjük és ha túl folyékonynak találjuk, még egy pár percig visszarakhatjuk főzni. Ezzel tálaljuk a sütit.