Gyümölcskenyér (mindenmentes)

#mindenmentes. Annyira trendi mostanában ez a dolog, hogy lassan a csapból is ez folyik, mert sokkal több az az ember aki, divatból étkezik így, azoknál akik egészségügyi problémák miatt "kényszerülnek" kiiktatni étrendjükből a tejet, glutént, cukrot, tojást stb. Nekem, munkából kifolyólag, általában ilyen ételeket kell kitalálnom, tehát az esetek nagy részében amikor ételallergiát kiváltó alapanyagot nem tartalmazó receptet találok ki, az nem a trend kedvéért van :) 

A hagyományos gyümölcskenyeret nem szeretem, mert sajnos íztelennek és száraznak tartom. Ezt a receptet teljesen vegánra írtam, de megjegyzésben a "normál" étrendbe beilleszthető alternatívát is megmutatom (a zárójelben):)

Hozzávalók: 2 db túlérett banán, 150 g dió, 70 g mandula, 40 g szárított mangó, 10 szem aszalt sárgabarack, 10 szem aszalt szilva, 50 g aszalt vörösáfonya, 1 ek. juharszirup (méz), 2 dl chiamag tej (tudom tudom, már ilyen is van, természetesen magamnak min. 2,8-as bocitejet tennék bele), 2 dl kókuszzsír felolvasztva (helyette vaj), 2 tk. fahéj, 2 tk. őrölt kardamom, 1 csipet csillagánizs (ha szeretjük, tehetünk bele többet), csipet só, 4 ek. barna kókuszvirágcukor (vagy sima barnacukor), 80 g zöldbanánliszt ( vagy 10-12 dkg sima liszt), 1 csomag sütőpor. 50 g min. 75% étcsoki kis kockára vágva + 50 g és egy ek. kókuszzsírt felolvaszta a tetjére.

Elkészítés: a magokat és az aszalványokat, ha van aprítógépben apróra daráljuk, vagy felvágjuk. Belerakjuk egy nagy keverőtálba, majd mehetnek hozzá a folyékony hozzávalók: a banán szétnyomkodva, a tej, kókuszzsír, juharszirup, fűszerek, majd a liszt, csoki és a sütőpor. Egy kenyérformába sütőpapírt teszünk, beleöntjük és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Közben a csokit vízgőz felett egy tálban a kókuszzsírral felolvasztjuk. Miután megsült, hagyjuk kihűlni és rákenjük a csokit. Gyümölcsökkel megszórva tálaljuk. 

Karácsonyra tökéletes ;)