Parmezános pogácsa
Néha előfordul, hogy sima lisztből is sütök, most ezt a parmezános pogit. Nagyon szaftos és puha, a parmezán pedig egy fokkal sajtosabb ízt ad, mint a trappista, amit általában a sajtos pogihoz használunk, mivel több, mint egy évig érlelt sajt, jóval karakteresebb ízzel :)
Hozzávalók 3 nagy tepsihez:
A tésztához:
~ 400 g liszt
~ 15 g friss élesztő
~ 1,5 tk só
~ 150 ml meleg tej
~ 2 ek tejföl
~ 150 g puha vaj
~ 30 g frissen reszelt parmezán/ grana padano sajt
~ 1 tojás sárgája
A tetejére:
~ 1 tojás
~ kb. 100 g reszelt sajt (reszelt trappista és parmezán vegyesen)
Elkészítés:
A tejben elmorzsoljuk az élesztőt és haggyuk 10 percig felfutni. A lisztet, sót, reszelt sajtot elkeverjük egy nagy tálban. A közepén egy mélyedés csinálunk, belerakjuk a tejfölt, a tojás sárgáját és a tejes keveréket. Kézzel alaposan összedolgozzuk és 2-3 percig dagasztjuk (persze géppel egyszerűbb a dolog). Konyharuhával lefedve 2 órát kelesztjük, úgy, hogy félidőben enyhén lisztezett kézzel átgyúrjuk. Ha letelt az idő, lisztezett deszkán 2-3 cm vastagra kinyújtjuk és egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, lekenjük tojással a tetejüket és megszórjuk sajttal. Előmelegített 180 fokos Sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Csináljátok dupla adagot, fagyasszátok le, és ha megkívánjátok, csak dobjátok be a sütőbe és kész is.