Parmezános pogácsa

Néha előfordul, hogy sima lisztből is sütök, most ezt a parmezános pogit. Nagyon szaftos és puha, a parmezán pedig egy fokkal sajtosabb ízt ad, mint a trappista, amit általában a sajtos pogihoz használunk, mivel több, mint egy évig érlelt sajt, jóval karakteresebb ízzel :)

Hozzávalók 3 nagy tepsihez:

A tésztához:

~ 400 g liszt

~ 15 g friss élesztő

~ 1,5 tk só

~ 150 ml meleg tej

~ 2 ek tejföl

~ 150 g puha vaj

~ 30 g frissen reszelt parmezán/ grana padano sajt

~ 1 tojás sárgája

A tetejére:

~ 1 tojás 

~ kb. 100 g reszelt sajt (reszelt trappista és parmezán vegyesen)

 

Elkészítés:

A tejben elmorzsoljuk az élesztőt és haggyuk 10 percig felfutni. A lisztet, sót, reszelt sajtot elkeverjük egy nagy tálban. A közepén egy mélyedés csinálunk, belerakjuk a tejfölt, a tojás sárgáját és a tejes keveréket. Kézzel alaposan összedolgozzuk és 2-3 percig dagasztjuk (persze géppel egyszerűbb a dolog). Konyharuhával lefedve 2 órát kelesztjük, úgy, hogy félidőben enyhén lisztezett kézzel átgyúrjuk. Ha letelt az idő, lisztezett deszkán 2-3 cm vastagra kinyújtjuk és egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, lekenjük tojással a tetejüket és megszórjuk sajttal. Előmelegített 180 fokos Sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Csináljátok dupla adagot, fagyasszátok le, és ha megkívánjátok, csak dobjátok be a sütőbe és kész is. 

Címkék: pékáru Pogácsa