New York bagel, teljes kiőrlésű tönkölylisztből

Nagy trendnek örvend mostanában ez, az amúgy tényleg New York-ból származó kelt, tulajdonképpen lyukas zsemle, el is készítettem a saját, talán egészségesebbnek mondható változatot. Rengeteg variációja van, mind a kinézetét és a belsejébe tölthető alapanyagokat tekintve. Bár a krémsajt-laza-rukkola kombó tényleg nagyon fancy, szuperegészséges stb. igazság szerint én egy kis teavajjal ettem :D Ha van egy kis időtök mindenképpen érdemes vele foglalkozni! 

Hozzávalók:

- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

- 1 tk. porélesztő

- 1 tk. só, 1 tk. barna cukor

- 1 dl langyos víz

- 2 ek. olívaolaj

- 1 tojás (a tetejére, lekenni)

- magok pl. tökmag, mák, napraforgó stb. (most: fekete és sima szezámmag)

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, élesztőt, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. Az egészet pár percig jól kidagasztjuk, kézzel vagy géppel és visszarakjuk a kilisztezett keverőtálba, kb. 30 percre kelni.

Miután megkelt (óriási csodát megint ne várjunk, mert olyan magasra nem jön fel a tészta, mint a sima liszteknél :D ) lisztezett deszkán átgyúrjuk picit. 

Osszuk el a tésztát egyenlő részekre. Nekem 6 kisebb bagel jött ki belőle, ízléstől függően adagoljuk a méretet. Ezután kis gombócokat formálunk belőle, majd a közepébe az ujjunkkal csinálunk egy kis lyukat, hogy egy gyűrű  alakot kapjunk. Tepsire rakjuk őket (amin sütni fogjuk) és pihentetjük még 10-15 percig nedves konyharuhával letakarva. 

Közben egy nagy lábasban sós vizet rakjunk fel főni, majd forrás után vegyük lejjebb a gázt, annyira, hogy csak gyöngyözzön. Óvatosan belerakjuk a tésztákat, úgy, hogy ne érjenek össze, célszerű inkább csak kettőt főzni egyszerre. Oldalanként 2-2 percig főzzük, majd hagyjuk picit állni miután kivettük. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd kenjük le a tetejüket egy felvert tojással és szórjuk vagy nyomjuk bele a magba (utóbbi célszerűbb, mert így tuti, hogy megtapad rajta :D ). Kb. 10-15 perc alatt el is készül.

Jó étvágyat! :)