Fűszeres kedgeree, lazaccal
A kedgeree egy indiai rizses egytálétel, rengeteg zöldséggel és az eredeti szerint füstölt hallal. Hát én nem vagyok egy füstölt hal rajongó, viszont énis előszeretettel eszem mindenki kedvencét a csodáa lazacot , úgyhogy most ezzel csináltam:D Rengeteg fűszer, gyömbér és egy jó kis löket az egészségnek, az bizti :)
Hozzávalók 2 főre:
-2 szelet nyers lazac
-4 ek rizs (vad-, basmati-, jármin bármilyen jó)
-3 gerezd fokhagyma
-kis fej hagyma
- kb. 2x2 cm nagyságú friss gyömbér
-1 közepes cukkini
-150 g fagyasztott borsó
-150 g fagyasztott zöldbab
-100 ml kókuszkrém
- fél lime leve
-2 tk madras curry
-1 tk őrölt koriandermag
-1 tk őrölt köménymag
-1 csokor friss koriander/petrezselyem
-só, bors
-olívaolaj
Elkészítés:
A serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk a sózott, borsozott lazac szeleteket és kivesszük. A rizst majdnem készre főzzük, közben beledobjuk a fagyasztott borsót és babot. Leszűrjük. Apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért és egy serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apróra vágott cukkinit, sózzuk borsozzuk és 3 percig pirítjuk. Rárakjuk a fűszereket és jó alaposan elkeverjük. Felöntjük a kókuszkrémmel, belerakjuk a megfőtt rizst, borsót és zöldbabot. Megvárjuk amíg újraforr, belefacsarjuk egy fél lime levét és megszórjuk aprított friss petrezselyemmel/ korianderrel. A lazaccal tálaljuk.