Indiai csirke curry, mentás mango salsával

Nagyon fűszeres és intenzív étel, de mindenképpen egyszer próbáljátok ki ha tehetitek!

Szokás szerint most sem mértem, de azért nagyjából megvan, hogy melyik fűszerből mennyit raktam bele :)

Mk.= mokkáskanál, ek.= evőkanál, tk.= teáskanál.

Hozzávalók (4 főre): 

-CURRY:  20 dkg főtt/ konzerv csicseriborsó, 40-45 dkg felkockázott csirkemell, 1 normál vöröshagyma aprítva, 3 gerezd fokhagyma aprítva, 2-3 cm vastag friss gyömbér reszelve, 1 lime leve, 200 ml sűrű kókusztejszín, 100 ml paradicsompüré, fűszerek: 2 ek. currypor (bármilyen jó= madras, tikkamasala, garammasala), 1 ek. kurkuma, 1 tk. mustármag, 1 mk. fahéj, 2 tk. őrölt kömény, 2 tk. őrölt kardamom, 4 ek. olaj.

-MANGO SALSA: 2 mangó kisebbre felkockázva, egy marék aprított friss menta, egy csipet őrölt és füstölt, szártott chipotle chili, 1 ek. reszelt gyömbér, 1 lime leve, kb. 1 ek. lilahagyma nagyon apróra vágva

-RIZS: 25 dkg főtt barna rizsbe keverjünk 2 tk. őrölt kardamomot (én most quinoával dúsított rizst használtam).

Elkészítés: egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani olajon a hagymákat. Miután kifehéredett, hozzáadjuk a mustármagot majd hagyjuk, hogy egy kicsit kipattogjon. Fontos, hogy ezután az összes fűszert rárakjuk és 2-3 percig pirítsuk, mert így tudjuk előhozni az igazi aromát belőlük. Miután ""kipirultak", mehet a paradicsompüré, majd 2-3 dl víz. Felforraljuk majd belerakjuk a csirkét és kis lángon hagyjuk rotyogni. Közben félidőben a csicseriborsót is belerakjuk. Akkor jó, ha a csirke teljesen megpuhult és persze pótolhatjuk az elfőtt vizet ha "levesebbre" szeretnénk.  Hozzáadjuk a kókusztejet, gyömbért, lime levét és miután újraforrt el is készült :) A mangó salsával nincs más dolgunk mint a hozzávalókat összekeverni és ezt a kardamomos rizzsel együtt tálaljuk a curry mellé.

Sajnos nekem nem volt friss korianderem itthon, de ha esetleg hozzájutunk mindenképpen tegyünk a rizsbe a végén és díszítésnek a tetejére :)