Taralli (keksz és bagel)

A taralli igazából maradék kenyér/pizzatésztából készülő keksz. Mivel elő kell főzni, mint egy perecet, így abszolút hasonlít rá. Egy adag tésztából süthetjük magát a kekszeket és a bagelt is. Az ízesítés csak fantázia kérdése, most rengeteg parmezán, feketebors és egy kis cayenne került bele.

Hozzávalók 32 db kekszhez vagy 4 bagelhez:

- 200 g fehér tönkölyliszt / vagy sima

- 90 ml meleg víz vagy 60 ml víz+ 30 ml fehérbor

- 2 tk porélesztő

- 50 g frissen reszelt parmezán

- 40 ml olívaolaj

- 1 tk só

- 1 mk frissen őrölt fekete bors

- 2 csipet cayenne bors

- 2 ek méz

- 1 ek szódabikarbóna

- 1 felvert tojás a lekenéshez

- ha bagelt készítünk : 2 ek tetszőleges magféle, most lenmag.

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálban elkeverjük a lisztet, sót, fűszereket, porélesztőt. Külön edényben az olajat a vízzel elegyítjük és belekeverjük a lisztbe. Alaposan összegyúrjuk és pár percet dagasztjuk. Kiolajozott edényben letakarva fél órát pihentetjük. 

Ha bagelt szeretnénk a megkelt tésztát elfelezzük, majd újra, úgy, hogy 4 egyenlő nagyságú tésztát kapjunk. Kb. 15 cm hosszú rudat formázunk belőle, majd  a végeinél összetapasztjuk.

Ha kekszet szeretnénk, ugyan úgy elkezdjük elfelezni a tésztát, addig, amíg 32 kis golyót nem kapunk. 5 cm hosszú rudakat formázunk és aláhajtjuk a felénél. Óvatosan lenyomkodhatjuk, hogy biztosan ne essen szét.

Miután megformáztuk őket, egy lábasban felforralunk vizet. Ha felforrt, belerakjuk a mézet szódabikarbónát és lejjebb vesszük a lángot, csak annyira, hogy gyöngyözzön. Ezután megfőzzük őket: a bageleket oldalanként 1-1 percig, a kekszeket fél percig. Kivesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Mindkét esetben lekenjük őket tojással. Ha bagelt csináltunk megszórjuk lenmaggal, ha kekszet akkor csak tojással kenjük. Mindkét esetben előmelegített 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük őket. Ha kihűlt, zacskóban eltéve 2-3 napig eláll.

Jó étvágyat!