Pizzáscsiga

Amikor legelőször felraktam instagramra a képet, nagyon sokan kértétek a receptet, úgyhogy most itt is van :)

Annyit kell tudni róla, hogy nagyon nagyon szeretem ezt a péksütit, de sajnos a bolti nekem nem eléggé egészséges és ízgazdag, így kifejlesztettem egy saját receptet, ami nekem a legfinomabb :) Tönköly lisztből készítem (teljes kiőrlésű és sima), mert ez az a gabona aminek a legmagasabb a fehérjetartalma és nagyon szép  kenyereket, kelttésztákat lehet vele sütni.

2 alapvető hozzávalóra van szükség: kizárólag Univer pizzakrémet használok (fent a képen) és valamilyen parmezán (Parmigiano reggiano) vagy parmezán jellegű (Grana padano) sajtot. Tudom, hogy a szósz nem házi és előre elkészített de ha ezt egy kicsit még felturbózzuk tényleg nagyon jó kis szószt kapunk, amit amúgy akár tésztaszószokhoz, pizzához és rakott dolgok közé is bátran használhattok.

A parmezánról néhány szót: nem is tudom másként kifejezni, de a szerintem 3 legtökéletesebb alapanyag egyike (erről majd később bővebben :) ). Használható szinte bármihez (a tengeri ételekhez tilos!), nem mint sajt, hanem ízesítőanyag. Szerintem érdemes mindenképpen kipróbálni otthon, még az olcsóbb verziót is: tészta, pizza, a reggeli tojás, sós pitékhez, kekszekhez, kenyérhez, melegszendvicshez, húsokhoz panírnak- bármilyen téren szuperül megállja a helyét :) Én most az olcsóbbik fajtát, a Grana padanot használtam, ajánlom mindenkinek, aki nem akar vagyonokat költeni rá (bár megéri), egy 200 g-os darab is rengeteg ideig elég, hajrá ! :)

Fontosnak tartom elmondani, hogy én rengeteget használok fokhagyma granulátumot. Sokan nem kedvelik, de szerintem nagyon jó "természetes ízfokozó", ezt is bátran ajánlom, főleg akkor ha valaki nem szereti a fokhagymát.

Hozzávalók: 

-Tészta: 10 dkg fehér tönkölyliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 2 tk. tengeri só, 50 g olvasztott vaj, 1 tojás, 1 dl langyos víz, fél csomag porélesztő, fél tk. barnacukor (elhagyható!).

-Szósz: 1 tubus Univer pizzakrém, 1 tk. szárított oregánó, 2 tk. fokhagymagranulátum és vagy 1 gerezd fokhagyma reszelve (opcionális).

- Sajtok: frissen reszelve (!) 70 g parmezán, 50 g trappista sajt.

Elkészítés: ebből a mennyiségből kb. egy nagy tepsi, mini pizzás csiga jön ki, 20- 25 darab, attól függően, hogy milyen vastagra nyújtjuk. Tehát, a tészta egy sima kelt tészta: a liszteket a sóval, vízzel, tojással, élesztővel összekeverjük majd a végén adjuk hozzá a vajat. Lefedjük egy konyharuhával és kb. egy fél órát hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a krémet és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A pizzakrémet belenyomkodjuk egy tálba, hozzáadjuk a fűszereket. Miután megkelt a tészta, kb. fél cm. vastagságúra kinyújtjuk (mindegy hogy kör vagy téglalap alakú), rákenjük a szószt és ráreszeljük csak  a parmezán sajtot de hagyjunk egy kicsit megszórni vele (tehát kb. 20 g-ot). Feltekerjük, majd 2-3 cm vastagságú csigákat vágunk belőle. Sütőpapíros tepsibe rakjuk, egymástól kb. 2 cm-re, ha szeretnénk megkenhetjük olívaolajjal (én nem szoktam) és rászórjuk a maradék parmezánt és a trappista sajtot. Kb. 15-20 perc alatt egyenletesen megsül, és kb. 5 perc alatt elfogy :)