Garlic bread projekt
A fokhagymás kenyér egészségesebb változata :)
Ha úgy nézzük, hamar elkészül, mert a sütés és bekeverés kb 25 perc viszont fél órát min. keleszteni kell, majd a formában is, jó ha áll úgy 10 percet sütés előtt.
Fontos, én nem használok sütőmargarint, nagyon le tudja rontani alapjáraton az ételek minőségét, csakis vajat.
A receptet egy normáls kenyérsütő formára írtam, de formázás után úgy is látszik, hogy mekkora lesz :)
A képen látható kenyereket (balról jobbra) sima vaj+ bazsalikompesto és vaj+lestyánpestoval csináltam. Extraként adtam hozzá egy kis fokhagymát, sót és ez került a szuperropogós és belül puha kenyerekbe.
Itt is, mint minden receptnél 2 féle tönkölybúza lisztet használtam, most az arány 70% teljeskiőrlésű és 30% sima. De otthon a családnak sima búzalisztből csináltam, és csak kis része volt teljeskiőrlésű és ugyis nagyon finom volt. Ha az egészet tk. lisztből szeretnénk akkor adjunk hizzá + fél dl vizet és 50g vajat, hogy tökéletes állaga legyen, mert ez a liszt több nedvességet vesz fel :)
Hozzávalók:
Tészta: fél kg tönkölybúza liszt (15 dkg sima, 35dkg tk.), másfél dl víz, 1 tojás, 10dkg olvasztott vaj+ egy kicsi a tetejére kenésnek, só, csipet barnacukor (elhagyható), 3/4 csomag porélesztő.
A tetejére: kb. 4 ek. szobahőmérsékletű vaj egy gerezd reszelt fokhagymával, 2ek. pestóval (de lehet sima zöldfűszer, ha nincs pesto pl. bazsalikom, petrezselyem) és egy kevés sóval kikeverve.
Elkészítés: egy nagy keverőtálban a tészta összes hozzávalóját kikeverjük, kivéve a vajat, mert azt a végén adjuk hozzá. Egy kezelhető tésztát kell kapni amit lefedünk és fél óráig kelesztjük. Nem fog a duplájára nőni a liszt miatt. Kelés után kivesszük és ízléstől függően formázzuk. Előmelegítjük a sütőt 185fokra.
A kenyeret hagyományos alakban is kisüthetjük, de pont az a lényege (ahogy a képeken van), hogy a kis mélyedéseken keresztül bejusson a fűszeres vaj a belsejébe. Az első variációnál a tésztát kis ovális alakú kocka szerűre adagoljuk és egymás mellé rakjuk, bekenjük olvasztott vajjal a tetejét (ettől lesz igazán ropogós) és berakjuk a sütőbe, kb. 10 perc után a kis kockákat bevágjuk a felénél óvatosan és rákanalazzuk a fűszervajat (így lesz selymesen könnyű és puha a belseje), utána még 10 percig sütjük. A másodiknál pedig tulajdonképpen fonott kalácsot csinálunk, ugyanúgy járunk el, mint az előzőnél csak itt a fonatokba rakjuk a fűszervajat :)
A végeredmény egy ropogós, fűszeres és puha kenyér :)