Vegán sütőtökös torta

Egy, számomra nagyon kedves embernek kellett készítenem desszertet. Mindenképpen vegán verziót választottam, egyéb okok miatt. Hasonló, mint egy répatorta de azért sokkal puhább, hiszen a sütőtökpüré igazán krémes állagot ad. 

Szóval volt egy darabka maradék sütőtök, másfél, már túlérett alma és ebből jött az ötlet. Szívem szerint, étcsoki helyett krémsajtot tettem volna a tetejére, de szerettem volna ha nincs annyira nagyon répatorta jellege és így a laktózmentes jellemzőt is ki tudtam pipálni :) 

Igazi "bögréssüti"-re sikeredett, ha nincsen otthon ilyen mértékegységű (angolul "cup") mérőszett, akkor egy átlagos, kb. 2-2,5 dl űrtartalmú bögrével számoljunk.

Ha nem szeretnék a vegán oldalon maradni és a cukortól sem félünk annyira, a kókuszvirágcukor helyett barna vagy nádcukrot, a növényi olaj helyett pedig használjunk nyugodtan vajat :)

Alternatív megoldásként dió helyett mandulával, esetleg pekán dióval, juharszirup hiányában mézzel próbálkozzunk :)

Hozzávalók: 2 bögre sütőtökpüré, 1 bögre almapüré, 2 bögre teljes kiőrlésű bio tönköly liszt,  2 tk. sütőpor, 1 tk. szódabikarbóna, 2 bögre kókuszvirág cukor, 1 bögre növényi olaj, 1 tk. só, 1 tk. őrölt kardamom, 1 tk. őrölt szerecsendió, 2 tk. fahéj, 2 ek. juharszirup, 2 ek. víz, 1 bögre aprított dió, 1 narancs leve és héja, 100 g étcsoki.

Elkészítés: a sütőtököt meghámozzuk és kis kockákra vágjuk ( kb. 2 maréknyi). 1 nagy vagy másfél piros színű, édesebb fajta almával szintén ugyanígy járunk el. Felrakjuk őket egy lábasban vízben főni, egy csipet sóval. Akkor szűrjük le ha teljesen megpuhultak. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ez után leturmixoljuk együtt őket és belerakjuk egy nagy keverőtálba hűlni. Külön edényben kimérjük a száraz hozzávalókat (a cukor kivételével): sütőport, szódabikarbónát, lisztet, sót, fűszereket és a diót. A sütőtökös keverékhez hozzáadjuk a cukrot, jól elkeverjük, majd mehet hozzá az olaj, víz, juharszirup és a narancs leve és héja. A száraz anyagokat hozzáöntjük ehhez és jó alaposan elkeverjük. Sütőpapírt rakunk egy átlagos méretű kenyérformába, beleöntjük és kb 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben gőz felett vagy lábasban felolvasztunk 100 g min. 70 %-os kakaótartalmú étcsokit. Miután megsült a torta és kihűlt, ráöntjük az olvasztott csokit.

Jóféle házi gyümölcslekvárt is el tudok képzelni még mellé :)