Nyári csirkés saláták
Elkezdődött a hideg idő (végre!! :D), úgyhogy gondoltam feldobom a szürke napokat ezzel a színes nyári receptkavalkáddal :D Nyári jelzőt csak azért kapott, mert akkor készült :D mondjuk uborkát, paradicsomot én csak ebben az évszakban eszek, így az elsőt biztos, hogy csak akkor készítem :)
Balról jobbra haladva, 1 főre számolva, a csirkemell mennyisége minden esetben 15-20 dkg között mozog :)
1. Görögsaláta, pácolt fetával: keverjünk össze 2 ek. olívaolajat egy kis aprított bazsalikommal , petrezselyemmel és egy gerezd zúzott fokhagymával. Adjunk hozzá 2 ek. kockára vágott feta sajtot és hagyjuk állni. A csirkemellet kockázzunk fel, pácoljuk be 2 ek. mustár, só, bors, 1 gerezd fokhagyma keverékébe, majd süssük meg serpenyőben. Halmozzunk egy nagy tányérra kb. 25g madársalátát, 2 ek. főtt csicseriborsót, 2 kisebb kockára vágott paradicsomot, fél kockára vágott kígyóuborkát, egy kevés aprított lilahagymát, a csirkemellet és a sajtot. Balzsamecettel fejezzük be :)
2. Hideg kuszkuszsaláta, salsa verdével és citromos csirkével: egy kis keverőtálban kikeverjük a salsa verdet (zöldfűszeres szósz): 2 ek. olívaolaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, 1 tk. fehérborecet, 1 tk. Dijoni mustár, 4 levél aprított bazsalikom, 1 kis csokor aprított petrezselyem, 3-4 levél menta. Ebbe forgatunk bele 2 kisebb felkockázott paradicsomot. Kb. 4 púpozott evőkanál kuszkuszt egy kis tálban felöntünk forrásban lévő vízzel, úgy, hogy kb. 1 cm-rel lepje el és megsózzuk. Lefedjük bármivel (pl. alufólia, tányér) és amíg elkészítjük a csirkét, állni hagyjuk :) Ha jól lőttük be az arányokat, akkor gyönyörű, "pergős" lesz. [Ezt a műveletet legelőször is megcsinálhatjuk, és mire elkészül minden, addigra pont kihűl.] A csirkemellet fél citrom levével és héjával, sóval, borssal és egy gerezd fokhagymával bepácolunk, majd kisütjük [Ha van lehetőségünk, hagyjuk egy órát is állni akár, mert a citrom savtartalma szuperül megpuhítja a hús rostjait :)]. 2 marék madársalátát összekeverjük a bepácolt paradicsommal, kuszkusszal, ráhelyezzük a csirkét, befejezésként fetát morzsolunk rá és megszórjuk egy csipet cayenne borssal.
3. Baconbe tekert csirkemell, édes-savanyú sárgarépasalátával és sült hagymákkal: Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy kisebb fej lila és vöröshagymát 4 cikkbe vágunk, beleforgatjuk só, bors, 2 ek. olívaolaj és 1 ek. fehérborecet keverékébe, berakjuk egy tepsibe és sütőben, először 10 percig lefedve majd utána még 10 percig anélkül, készre sütjük. A csirkemellet felvágjuk tetszőleges alakúra [most célszerű hosszúkásra, a göngyölés miatt] fűszerezzük (só, bors, fokhagyma) és baconbe tekerjük fel [kb. 3-4 szelet szükséges hozzá].Én fogpiszkálóval áttűztem addig, amíg elősütöttem serpenyőben egy kevés olajon, csak annyira h színt kapjon a külső réteg. Ezután fogpiszkáló ki, tepsi és a sütőben készre sütöttem (ha már a hagyma miatt úgy is be volt kapcsolva :D), kb. 10-15 perc (nem kell ebben az esetben félni, hogy kiszárad a bacon zsírossága miatt) alatt. Egy nagyobb sárgarépát megpucoltam és a hámozóval teljesen "lehámoztam", kb. úgy néz ki, mint egy nastroni tészta ("nagy szalag") és beleforgattam 1 ek. méz, egy ek. citromlé, egy csipet őrölt chili keverékébe. 10 dkg zöldborsót, forró sós vízbe dobunk 2 percre, leszűrjük és hideg vízzel lehűtjük. Amikor minden elkészült, a répát, borsót összekeverjük és a tányéron a csirkével, sült hagymákkal elrendezzük, majd parmezánt reszelünk rá.
4. Grapefruitos lencsesaláta, mozzarellával és mézes mustáros csirkével: 10 dkg lencsét sós vízben felrakunk főni, miután kész, leszűrjük. Egy kisebb grapefruit héját lereszeljük, majd kifilézünk: nagyon fontos, hogy a fehér hártya ne maradjon rajta, mert keserű lesz. A cikkeket félrerakjuk, a levét kinyomkodjuk. A levéhez keverünk 1 ek. olívaolajat, sót és a héját. Belerakjuk a főtt lencsét és állni hagyjuk amíg a csirke elkészül. 1 ek. csípős dijoni és 1. ek. magos dijoni mustárt összekeverünk 1 tk. mézzel, sóval, borssal és egy fél gerezd fokhagymával, majd beleforgatjuk a felszeletelt húst. Olívaolajon ízlés szerint megsütjük. 25 g rukkolát a lencséhez keverünk, tálalásnál használjuk a gyümölcs cikkeket, a csirkét és néhány szem mini mozzarellát.