Fűszeres-sült körte gyömbérrel

Reggel 8, miután felkutattam a hűtőt és a konyhát, rájöttem, hogy nem sok minden van itthon, de boltba semmiképpen sem mentem: 2 körte, 1 grapefruit. 2 perc múlva tudatosult, hogy ma (is) zabkása lesz reggelire. Viszont fel akartam dobni valamivel, ezt a "legkedvencebb" reggelimet (iróniahegyek), így kitaláltam ezt. Aki szereti a fűszeres dolgokat, annak nagyon tudom ajánlani :)

Hozzávalók (1 főre): 1 nagyobb keményhúsú körte, 1 tk. méz, 1 tk. vaniliaesszencia/ kivonat/ aroma, 1 tk. kínai 5 fűszer keverék (amit tartalmaz: csillagánizs, édeskömény, szecsuáni bors, fahéj, szegfűszeg), 1 dl almalé, kb. 1 tk. frissen reszelt gyömbér.

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, közben a körtét felvágjuk. Egy tepsibe rakjuk és beízesítjük az összes hozzávalóval, a gyömbér kivételével. Berakjuk a sütőbe, 10 perc után ráreszeljük a gyömbért (így sokkal jobban érződik majd a végén) és még 5-10 percre (sütőtől függően) visszatesszük. Akkor jó, ha picit karamelizálódott és levet eresztett.

Alternatívák: ha nem szeretnék "levesre", nyugodtan hagyjuk tovább a sütőben. Méz helyett használhatunk nádcukrot, vaníliás cukrot, juharszirupot, ha nem szeretjük a karakteres ízeket, fűszerezzük csak simán fahéjjal, szerecsendióval. Húsok mellé, desszertekre (pl. panna cotta), joghurtba, vajas pirítósra vagy csak magába vaníliafagyival is szuperül megállja a helyét.