Sült zeller

Nagyszerű dolognak tartom a zellert. Szerintem a lestyán és a rukkola mellett, ez az zöldség az ami a legtöbb ízt magába foglalja. Olyan jó alapot tud adni a természetes fűszeressége miatt, hogy szenzációs. Tökéletes krémlevesnek, alaplének, pürének, de ami igazán kihozza az ízét az a sütés. 

Ezt a verziót a pecorinos bundázott pulykához készítettem, ami majd a következő posztom lesz :)

Van egy alap pác, ami nem is igazán az, mondjuk, úgy, hogy egy krém, amit bármilyen zöldséghez fel tudunk használni és ami az egésznek ad egy óriási löketet ad. Olyannyira, hogy 1. karfiollal kóstoltam de én amúgy tényleg soha nem eszem ezt a zöldséget. Szuperül kihozza az ízeket, bár őrölt kömény van benne, nincs abszolút intenzív íze, tehát akik nem szeretik annyira ezt a fűszert, ne féljenek tőle! :)

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg gumó zeller, 1 dl olíva olaj, fűszeres tahini szósz.

Fűszeres tahini szósz: 1 ek. tahini szósz (ami egy közel keleti szezámmagkrém) vagy sima szezámmagkrém DE elhagyható ha esetleg nem tudunk beszerezni. Ami igazán fontos: 2 gerezd fokhagymát lereszelünk, összekeverjük ha van a tahinivel, sóval, borssal, fél citrom frissen facsart levével, 2 tk. őrölt köménnyel és egy kevés olívaolajjal.

Elkészítés: előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A zellergumót megpucoljuk, tetszőleges alakúra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, elég hézagosan, hogy hamar átsüljön. Elkészítjük a tahini szószt, jól megkenjük a zöldséget vele, meglocsoljuk olíva olajjal és a sütőben készre sütjük. 

Annyira feldobja ez a szósz az egészet, hogy tényleg bármilyen zöldségre fel lehet használni :) Hajrá! :)