Pecorinos húsgolyók, tejszínes- lestyános paradicsomszószban

Annyira jóóóóó :D a paradicsomos húsgolyós spagetti egészségesebb változata. Diétázóknak is nagyon ajánlom, a golyókba sem tojás, sem pedig lisztet nem raktam, hanem útifűmaghéjat. Nem olyan rég kezdtem használni, mert egy picit féltem tőle, de csak javasolni tudom, hogy próbáljátok ki "ragasztóanyagként". Nem kell hozzá semmi más, csak egy pici nedvesség, hogy megszívja magát és szuperül összeáll vele a röszti, desszertek, kekszek és amúgy bármi más! :) Tulajdonképpen ez egy rost, nagyon alacsony szénhidrát tartalommal.                                       

Pecorino romano sajt: az olasz sajtok egyik alap pillére. Juhtejből készül, kemény, aromás sajt. Legalább annyi ízt, illatot tartalmaz, mint a parmezán.

Hozzávalók (4 főre): Húsgolyók: fél kg darált marha és sertéshús keverék, só, bors, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 2 ek. útifűmaghéj, 1 ek. rukkolapesto (volt egy kis maradékom és már nem akartam kidobni, de abszolút elhagyható,) 30 g reszelt pecorino romano sajt. Tejszínes- lestyános paradicsomszósz: egy nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek. barnacukor,  3 ek. szárított lestyán (ha tehetjük, használjunk frisset, de én mindig anyukámtól kapom és most ilyen formában van), 500 g paradicsompüré (passata di pomodoro), 1 dl 30%-os tejszín , kb. 25-30 dkg (nyersen) spagetti (most teljeskiőrlésű) és rengeteg  olívaolaj.

Elkészítés: A húst lecsepegtetjük, egy keverőtálban összekeverjük a fenti hozzávalókkal. Egy nagy edényben (amiben a szószt is fogjuk) egy kevés olíva olajon elősütjük, annyira, hogy egy kis színt kapjon. Kivesszük, félre rakjuk. Ugyanebbe a serpenyőbe öntünk még egy kis olívaolajat és elkezdjük rajta pirítani az aprított hagymát és fokhagymát. Miután "kifehérdett", sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a lestyán felét, kis párolás után, mehet a cukor is rá. Pár perc elteltével felöntjük a paradicsomszósszal és hozzáadjuk a maradék lestyánt. Felrakjuk a tészát főni, sós vízben és a főzővízből kb. 1-2 dlnyit adunk a szószhoz. Miután megfőtt a tészta leszűrjük és félrerakjuk. Ez alatt az idő alatt a paradicsomszósz szuperül összeállt, úgyhogy a húsgombócokt bele is rakhatjuk, hozzáadjuk a tejszínt,  majd 10 percig még összepároljuk. A végén rukkolával, a tésztával és reszelt pecorino sajttal tálaljuk :)